Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η Μπάρτσα «απαγγέλλει» Καβάφη (vid)!

Ο Μιχάλης Τσόχος απολαμβάνει στο blog του ένα υπέροχο βίντεο και αναρωτιέται για τις προθέσεις της Μπάρτσα σχετικά με τον Τίτο Βιλανόβα…
Γίνεται πολύ κουβέντα παγκοσμίως για την επιλογή της Μπαρτσελόνα να πορευτεί και να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον προπονητή Τίτο Βιλανόβα κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν. Εδώ και 4 μήνες, από τότε που ο Τίτο βρήκε ξανά στον δρόμο του τον εφιάλτη του καρκίνου και έφυγε για την Αμερική προκειμένου να δώσει την μεγάλη μάχη, η Μπαρτσελόνα μοιάζει απορυθμισμένη, αποσυντονισμένη, ακέφαλη, μοιάζει με ομάδα που έχασε την πυξίδα της, που δεν βλέπει τον φάρο.

Το βλέπουν όλοι, ή σχεδόν όλοι αυτό. Ακόμη και ο Γκάρι Λίνεκερ λίγα δεύτερα μετά την εντυπωσιακή νίκη της Μπάγερν σε βάρος της Μπάρτσα στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έγραψε στο twitter. «Είναι φανερό ότι μία ομάδα χρειάζεται τον Πεπ Γκουαρντιόλα στον πάγκο της και αυτή δεν νομίζω ότι είναι η Μπάγερν».
Και η ίδια η Μπαρτσελόνα το έχει δει, το έχει αντιληφθεί, το έχει βιώσει πλέον, ότι από τον Γενάρη και μετά το τρένο βγήκε από τις ράγες γιατί έτρεχε χωρίς οδηγό. Δεν τον αντικατέστησαν ποτέ όμως. Περίμεναν τον Τίτο να γυρίσει, να τα καταφέρει, να κερδίσει την δική του μεγάλη μάχη, την σημαντική και να επιστρέψει μετά στο club, για τις ασήμαντες,, τις καθημερινές νίκες, εντός του γηπέδου.

Ο Τίτο Βιλανόβα αμέσως μετά την συντριβή από την Μπάγερν μίλησε και εξέφρασε την επιθυμία να είναι εκεί και του χρόνου. «Θέλω να συνεχίσω» είπε. Τι καθαρό, τι υπέροχο μήνυμα ζωής. Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης τον άκουσε και αντέδρασε βουβά. Κανείς δεν «φώναξε» ότι θα είναι λάθος να μείνει στην ομάδα, ενώ σχεδόν όλοι αυτό πιστεύουν. Αλλοι το σημείωσαν, άλλοι απλώς πέρασαν στα ψιλά την είδηση ότι «ο Τίτο Βιλανόβα θέλει να μείνει», άλλοι αντιμετώπισαν με αμηχανία την επιθυμία του, αφήνοντας την Μπαρτσελόνα να αποφασίσει.


Η Μπαρτσελόνα τις επόμενες ημέρες θα αποφασίσει. Δεν ξέρω γιατί, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Τίτο Βιλανόβα θα είναι αυτός που θα την καθοδηγεί και την επόμενη χρονιά. Η Μπαρτσελόνα δεν θα βάλει πάνω από την δύναμη της θέλησης ενός δικού της ανθρώπου, τίποτα άλλο. Θα στοιχηθεί δίπλα του και θα συνεχίσει το ταξίδι μαζί του. Συνεχίζοντας να εκπέμπει έναν ύμνο προς την ζωή με τόσο καθαρούς και δυνατούς στοίχους που θα έχουν παγκόσμια απήχηση. Κι’ ακόμη κι’ αν δεν τα καταφέρουν Μπάρτσα και Τίτο να πάρουν την επόμενη χρονιά το Τσάμπιονς Λιγκ, ή έστω έναν τίτλο, καμία σημασία δεν θα έχει.

Η Μπαρτσελόνα έγινε μύθος και πέρασε παγκοσμίως το μότο της «κάτι περισσότερο από ένα club» όχι επειδή πήρε δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε επειδή πήρε μερικά πρωταθλήματα και Κύπελλα Ισπανίας τα τελευταία χρόνια. Το πέτυχε, γιατί νίκησε την… φύση και έκανε τον Λιονέλ Μέσι αυτό που είναι σήμερα. Το πέτυχε γιατί χειρίστηκε τον Γολγοθά του Ερικ Αμπιντάλ με τέτοια θέληση να τον ανέβει μαζί του, που τα κατάφεραν. Το πέτυχε όχι για τους τίτλους που πήρε, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο τους πήρε.

Η Μπαρτσελόνα την επόμενη χρονιά θα πορευτεί, είμαι σχεδόν σίγουρος, με τον Τίτο Βιλανόβα στο τιμόνι του οδηγού. Επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι γι’ αυτήν το ταξίδι, και ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτεί, είναι πολύ πιο σημαντικά πράγματα κι από τον ίδιο τον προορισμό.

Το κομμάτι αυτό το έγραψα σε μία προσπάθεια να σας θυμίσω ότι σαν σήμερα πριν από 150 χρόνια γεννήθηκε ο σπουδαιότερος Ελληνας ποιητής. Αυτός με την μεγαλύτερη απήχηση και καταξίωση παγκοσμίως. Όπως σε πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα, έτσι και σε αυτή του Καβάφη, δεν δείξαμε την δέουσα προσοχή, δεν καταλάβαμε πολλά από όσα μας έγραψε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πολλοί από εσάς ίσως δεν έχετε διαβάσει καν ένα ποίημά του. Κι εγώ, ίσως να μην τον είχα ανακαλύψει, αν συμπτωματικά λίγο πριν τελειώσω το σχολείο δεν μου είχε ζητηθεί στο πλαίσιο μίας άσκησης να ερμηνεύσω την Ιθάκη του… Δεν είναι θέμα πολιτιστικής κουλτούρας, είναι θέμα έμπνευσης, είναι θέμα τρόπου ζωής. Επέλεξα να σας δείξω ένα βίντεο για φινάλε το οποίο μπορείτε να δείτε στην κατηγορία GALLERY.
Την «Ιθάκη» του Καβάφη την έχει απαγγείλει υπέροχα ο Σον Κόνερι. Ναι ξέρω,  δεν είναι και η πιο σοφή επιλογή να ακούει κανείς Καβάφη και να μην το κάνει στην μητρική του γλώσσα. Από την άλλη, η μητρική γλώσσα του Καβάφη είναι μάλλον παγκόσμια, όπως φαίνεται και από την στάση ζωής της Μπάρτσα… Αφιερώστε τέσσερα λεπτά από το χρόνο σας και δώστε όλη την συγκέντρωση σας σε αυτό που θα ακούσετε και θα δείτε. Είμαι βέβαιος ότι θα σκεφτείτε ότι άξιζε τον κόπο...


Πηγή:gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: