Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Φραγή εισερχομένων… επενδυτών στην Αγγλία!

Την ώρα που ο αμφιλεγόμενος Μάσιμο Τσελίνο φαίνεται να παίρνει οριστικά το 75% του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στη Λιντς, ένα νέο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να βάλει φραγή στις ορδές των αλλοδαπών επενδυτών που έχουν εισχωρήσει τα τελευταία χρόνια στο αγγλικό ποδόσφαιρο, και όχι μόνο… Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, εφόσον περάσει από το Βρετανικό κοινοβούλιο, στοχεύει στη διαφάνεια όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών συλλόγων, αφενός, ενώ αφετέρου επιθυμεί την κατάργηση του λεγόμενου “football creditors”, του νόμου δηλαδή που υποχρεώνει τις ποδοσφαιρικές εταιρίες που κηρύσσουν πτώχευση να εξοφλούν τους ποδοσφαιριστές και τις άλλες ομάδες.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (Football Governance (No. 2) Bill), οι επαγγελματικοί και ημιεπαγγελματικοί σύλλογοι στην Αγγλία και στην Ουαλία θα πρέπει να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των ιδιοκτητών τους. Επίσης θα δίνει τη δυνατότητα στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να μπλοκάρει την ιδιοκτησία ενός συλλόγου από τον οποιονδήποτε θεωρούν “ακατάλληλο”, ενώ τέλος οι σύλλογοι που κηρύσσουν πτώχευση θα υποχρεώνονται πλέον να εξοφλούν όλους τους πιστωτές τους, όχι μόνο τους ποδοσφαιριστές.
Επιπλέον, ενθαρρύνει τις οργανώσεις των οπαδών που συγκεντρώνουν χρήματα για να αποκτήσουν τις μετοχές ή το πλειοψηφικό πακέτο μιας ομάδας.
Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο στις 3 Απριλίου και είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί εκ νέου (second reading bill) στις 6 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί πως εμπνευστής του είναι το μέλος του Κοινοβουλίου από το Φόλκστοουν και γνωστός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιμιαν Κόλινς, που ανήκει στους Συντηρητικούς.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο, κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος στις 8 πρώτες κατηγορίες του επαγγελματικού/ημιεπαγγελματικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να δημοσιοποιεί την ταυτότητα/τις ταυτότητες του μεγαλομετόχου της ομάδας. Παράλληλα, η Ομοσπονδία θα έχει τη δυνατότητα να μην παρέχει άδεια στους ιδιοκτήτες που δεν θεωρούνται “κατάλληλοι”, ενώ οι αποφάσεις θα παίρνονται με πλήρη μυστικότητα και διαφάνεια.
Όσον αφορά στους συλλόγους που μπαίνουν σε καθεστώς πτώχευσης (administration) o υπάρχων κανονισμός του “football first creditors”, που επιτρέπει σε άλλους συλλόγους και παίκτες να πληρώνονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας εις βάρος άλλων πιστωτών, θα απαλειφθεί.
Τέλος, το νομοσχέδιο διάκειται ευμενώς προς τις οργανώσεις των φιλάθλων που επιθυμούν να πάρουν υπό τον έλεγχο τους τις ομάδες, οι οποίες πληθαίνουν τελευταία.
Οι αντιρρήσεις προς το νομοσχέδιο είναι εύλογες από πολλούς πάντως…
Όσον αφορά στην κατάργηση του “football first creditors”, είναι ένας κανονισμός που θεσπίστηκε για να διατηρήσει από τη μία τον ανταγωνισμό (στο πλαίσιο του οτι δεν ανοίγει παραπάνω η “ψαλίδα”) και από την άλλη δίνει ένα “σωσίβιο” στους συλλόγους που κηρύσσουν πτώχευση.
Συν τοις άλλοις, η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η Premier League και η Football League απαγορεύουν ήδη σε ανθρώπους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο να κατέχουν πάνω από το 30% των μετοχών σε κάθε σύλλογο και πολλοί ανησυχούν για το αν χρειάζεται περαιτέρω “κρατική παρέμβαση” στο ποδόσφαιρο…
Ο πολύπειρος παράγοντας και πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι και της Λιντς, Κεν Μπέιτς, είχε σχολιάσει σε ανύποπτο χρόνο το εξής επί του θέματος: “Υποπτεύομαι οτι ο Κόλινς κάτι κρύβει ή έχει κάτι μαζί μου ή με την ομάδα (σ.σ. αναφέρεται στο θέμα Τσελίνο και Λιντς). Θυμάμαι τον Χάρι Ρέντναπ να λέει πως τους οπαδούς δεν θα τους πείραζε να πάρει μια ομάδα και ο Σαντάμ Χουσεΐν, αρκεί να νικoύν και να γίνονται καλές μεταγραφές, κάτι που ισχύει στους περισσότερους συλλόγους".
ΠΗΓΗ: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: