Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την εύστοχη κίνηση του Γιάννη Αλαφούζου, που έφτιαξε το κλίμα στον Παναθηναϊκό παραμονές της πιο καθοριστικής σειράς αγώνων.
Το καλό μαντάτο για τον Παναθηναϊκό ήρθε στην πιο κατάλληλη στιγμή. Πάνω στην τελική ευθεία της σεζόν, εκεί που οι ποδοσφαιριστές χρειάζονταν ώθηση, έναν λόγο για να νιώσουν καλύτερα, ήρθε η είδηση από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ την Πέμπτη να τα κάνει όλα πιο χαρούμενα, πιο αισιόδοξα: ο πρόεδρος βρήκε τον τρόπο, βρήκε τα λεφτά. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ, με τον πρόεδρο να έχει ήδη βρει τα μισά και να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την λήψη της άδειας UEFA. Τι καλύτερο να ακούσουν τούτη τη στιγμή οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού για να ανακουφιστούν ή έστω να διώξουν ένα μέρος του εκνευρισμού για τα λεφτά που δεν έχουν πάρει και ένα μέρος της αβεβαιότητας ώστε να συγκεντρωθούν στα καθοριστικά παιχνίδια που ακολουθούν;
Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχουν μείνει αναπάντητες μια σειρά από ερωτήσεις. Κυρίως αυτή που αφορά το τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός στην πρώτη εξέταση του φακέλου του για την άδεια, από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, στο τέλος αυτού του μήνα, δεδομένου ότι η γενική συνέλευση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ορίστηκε για τις 22 Απριλίου. Κι αυτή η ίδια η ημερομηνία έχει μέσα της μια ερώτηση: είναι η επόμενη ημέρα της λήξης της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, δηλαδή η ημέρα που ο Παναθηναϊκός θα ξέρει αν θα παίξει ή όχι στα πλέι οφ, και άρα αν υπάρχει ο επιπλέον λόγος, το επιπλέον κίνητρο για να κάνει τα πάντα ώστε να αδειοδοτηθεί.
Είναι πολύ βασική και η ερώτηση που αφορά την πηγή προέλευσης του χρήματος που έταξε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο ο Γιάννης Αλαφούζος. Διότι αυτά τα λεφτά θα αλλάξουν και την σημερινή μετοχική ισορροπία στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Φυσικά αυτό δεν θα μείνει κρυφό, αφού υπάρχει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για να ελέγξει την πηγή προέλευσης των χρημάτων και φυσικά να δώσει την άδειά της στον υποψήφιο μέτοχο, εφόσον πρόκειται για νέο μέτοχο. Ακόμη και αν πρόκειται για δάνειο, θα περάσει στα βιβλία της ΠΑΕ. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον Παναθηναϊκό. Θα ανησυχήσουν μόνο αυτοί που πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση είναι η παράδοση της πλειοψηφίας των μετοχών στα χέρια του κόσμου, διότι αν είναι φυσικό ή φυσικά πρόσωπα αυτοί που θα βάλουν τα 7-8 εκατ. ευρώ που “έταξε” χθες ο Γιάννης Αλαφούζος, θα συρρικνώσουν το ποσοστό της “Παναθηναϊκής Συμμαχίας” και θα γίνουν μεγαλομέτοχοι. Γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο έκανε τη σχετική ερώτηση χθες ο σημερινός πρόεδρος του Παναθηναϊκού.
Τι δείχνει η χθεσινή “ανακοίνωση” του Γιάννη Αλαφούζου; Σίγουρα ένα πράγμα: ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού μαθαίνει πλέον τη δουλειά. Τα εκατομμύρια μπορεί να μην μπήκαν στο ταμείο, αλλά με τη χθεσινή προαναγγελία και τη σημερινή επίσκεψη για την διανομή φακέλων με κάποια χρήματα στους ποδοσφαιριστές, ο Παναθηναϊκός μπαίνει με το μεγαλύτερο δυνατό κέφι, που θα μπορούσε αυτή την εποχή, στην πιο καθοριστική σειρά αγώνων.