Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Φασούλας στο Metropolis: «Ο Άρης χρειάζεται τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ τον Άρη»

Για το φιλικό προς τιμήν του Νίκου Γκάλη, την πορεία των ομάδων της Θεσσαλονίκης αλλά και την προσπάθεια του Ολυμπιακού στο φάιναλ-φορ του Λονδίνου μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis» και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» ο Παναγιώτης Φασούλας.

Αρχικά ανέφερε:

«Είναι πρώτη φορά που έγινε τέτοια τιμητική εκδήλωση για οποιονδήποτε αθλητή. Συγχαρητήρια στον Άρη έπρεπε να τιμήσουν έναν μεγάλο αθλητή όπως τον Γκάλη και ήταν μια καλή ευκαιρία να βρεθούμε και πάλι στο Παλέ, όπου ζήσαμε μεγάλες στιγμές, είχε χαρούμενες είτε λυπημένες».

Για τα ντέρμπι της εποχής Άρη-ΠΑΟΚ και την αντιπαλότητα που υπήρχε από τότε:

«Διαχρονικά τα παιχνίδια ΠΑΟΚ Άρης έδιναν την ευκαιρία στους φιλάθλους να δουν ένα ματς μπάσκετ και να πειράζουν ο ένας τον άλλον και όχι φυσικά να σκοτώνονται. Ο Άρης χρειάζεται τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ τον Άρη για να ξαναβρεθούν εκεί που ήταν. Όπως και στην Αθήνα ο Ολυμπιακός χρειάζεται τον Παναθηναϊκό και το αντίστροφο. Πρέπει να γίνουν παράλληλοι οι βίοι των ομάδων της Θεσσαλονίκης».

Για τον τρόπο που παίζεται τώρα το μπάσκετ σε σχέση με τη δική τους εποχή:

«Το μπάσκετ που έπαιξε ο Νίκος Γκάλης άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού όλων των Ελλήνων. Διαφορετική εξέλιξη θα είχε το μπάσκετ χωρίς τον Γκάλη. Όταν ξεκινάς με συν 30 πόντους εξαιτίας του Νίκου, είναι πολύ θετικό για την ομάδα σου και προκαλεί προβληματισμό σε οποιονδήποτε αντίπαλο προπονητή. Δεν ξέρω αν είναι ίδιο το μπάσκετ τώρα όπως τότε. Το μπάσκετ που παίζεται τώρα είναι διαφορετικό και πιο πολύπλοκο. Οι παίκτες που παίζουν είναι καλύτεροι αθλητές, διαφορετικά είναι τα ζητούμενα πια, είναι άλλο παιχνίδι και διαφορετικό όπως παίζαμε εμείς πριν 30 χρόνια. Τώρα μου λείπει η θεαματικότητα της δεκαετίας του ?80. Υπό αυτή τη λογική δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν παίκτη εκείνης της εποχής να παίζει τώρα».

Για τον χαρακτήρα του Νίκου Γκάλη:

«Ο Νίκος ήταν άνθρωπος μοναχικός, όμως συμμετείχε στην πλάκα, στήριζε τον συμπαίκτη του. Δεν είναι αυτό το άγαλμα που τον περιγράφουν. Δεν ήταν ποτέ κάτι τέτοιο. Όσοι μεγάλωσαν στην Αμερική, όπως και ο Ντέιβιντ Στεργάκος, ήταν διαφορετικοί άνθρωποι, έχουν μεγαλώσει διαφορετικά, εμείς μεγαλώναμε σε γειτονιές με διαφορετική δομή. Ως αντίπαλο το Νίκο δεν μπορούσες να τον αντιμετωπίσεις, διότι ήξερες ότι έπρεπε να τον κατεβάσεις κάτω από τους 30 πόντους για να τον κερδίσεις, κάτι που τις περισσότερες φορές δεν μπορούσες να το πετύχεις».

Για την ανάπτυξη του μπάσκετ ως αθλήματος σε όλη την Ευρώπη:

«Υπάρχει περιθώριο επιχειρηματικής δράσης στο επαγγελματικό μπάσκετ. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη συζήτηση περί ερασιτεχνικού αθλητισμού, χρειάζονται χρήματα και χρειάζεται επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρέπει να υπάρχει αγάπη του κόσμου για την ομάδα και το άθλημα. Υπάρχει δίψα του κόσμου για στήσιμο καλής ομάδας και καλούς παίκτες και αυτό είναι θετικό. Τώρα αν θα υπάρξουν οι επενδυτές δεν το ξέρω. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ στηρίζεται σε δύο επιχειρηματίες στην Ελλάδα που μπορεί να βαρεθούν και αντίστοιχους Τούρκους και Ρώσους. Δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον σε άλλη χώρα για το μπάσκετ. Αυτή είναι η ευθύνη της Ευρωλίγκας, όπως βρήκε τρόπους ο Πλατινί στο ποδόσφαιρο».

Τέλος, για την προσπάθεια του Ολυμπιακού στο φάιναλ φορ του Λονδίνου:

«Ο Ολυμπιακός είναι επιτυχία ότι θα υπερασπιστεί τον τίτλο του. Δεν έχει τον ψηλό παίκτη που είχε πέρυσι όπως τον Ντόρσεϊ, δεν έχει τον Μάντζαρη, από την άλλη οι διεκδικητές είναι δυνωμωμένοι σε σχέση με πέρυσι. Θα είναι δύσκολο, δεν είναι το φαβορί ο Ολυμπιακός, αλλά δε θα μου φανεί και περίεργο να το σηκώσει, αυτό που θέλουμε όλοι δηλαδή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: